In Memoriam

In memoriam Dr. Mircea Leonid Stamate

Dragi colegi, membri ai Societații Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie,

Îndurerați pentru pierderea unui coleg și prieten iubit, anunțăm cu multă tristețe trecerea în neființă a domnului Dr. Mircea Leonid Stamate, medic primar în pediatrie și Doctor în Științe Medicale. 

Numele Domnului Doctor Stamate este strâns legat de Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină și Biologie, al cărui membru fondator este.

Domnul Doctor ne-a părăsit în ziua de 2 ianuarie 2022 plecând în lumea celor drepți cu discreție și demnitate, asa cum ne-a obișnuit în tot timpul în care domnia sa a fost călăuză în domeniul ecografiei pediatrice.

Doctorul Mircea Leonid Stamate a fost Absolvent al Facultăţii de Pediatrie din cadrul U.M.F. “Carol Davila”, Bucureşti, promoţia 1966. A urmat Rezidenţiatul în specialitatea pediatrie la Spitalul “Emilia Irza” (actualmente Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului) între 1968 – 1971. A devenit Medic specialist pediatru în 1971, Doctor în medicină în 1983 și Medic primar în 1984. Și-a consolidat cariera urmând stagii de pregatire și în spitale din afara țării, printre care un stagiu de specializare în ecografie generală la Hopital “Robert Debre”, Paris şi la Spitalul din Ebry, Franţa, în 1991 și un stagiu de pediatrie generală la University of Louisville, Kentucky, SUA, în 1994.

Prin trecerea în neființă a domnului Doctor Mircea Leonid Stamate, Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină și Biologie pierde un membru cu o reputație profesională de necontestat, dar și un coleg, un prieten drag și un OM.

Comitetul Director al SRUMB

3 Ianuarie 2022

In memoriam Dr. Gheorghe Meclea

Dragi colegi, membri ai Societații Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie

Îndurerați pentru pierderea unui mentor, coleg și prieten iubit, anunțăm cu multă tristețe trecerea în neființă a domnului Dr. Gheorghe Meclea, medic primar medicină internă, medic specialist cardiologie și Doctor în Științe Medicale. 

Domnul Doctor ne-a părăsit în ziua de 29 martie 2020, plecând în lumea celor drepți cu discreție și demnitate, asa cum ne-a obișnuit în tot timpul în care domnia sa a fost călăuză în domeniul ecografiei generale, cardiace, obstetricale și ginecologice în România, pentru zeci de generații de medici. 

Dr. Meclea s-a născut în 14 decembrie 1940, în comuna Fâlfani-Stolnici din județul Argeș. Urmează Liceul Militar Dimitrie Cantemir fiind absolvent al Școlii Superioare de Marină Constanța, în calitate de locotenent cu specializarea în navigație, arme sub apă și hidrolocație – folosirea ultrasunetelor în depistarea țintelor submarine. Ulterior, după absolvirea studiilor medicale la Institutul Medico–Militar București (1966-1972), din 1976 este unul dintre promotorii aplicării ultrasunetelor în medicină și biologie în cadrul Spitalului Clinic Fundeni. În perioada de pionierat a lucrat alături de prof. Gheorghe Jovin, întemeietorul școlii de ultrasonografie din Bucuresti, în tot decursul activității sale fiind una dintre personalitățile legate nemijlocit de implementarea și perfecționarea tehnicii ecografice. Astfel timp de peste 40 de ani și-a desfășurat activitatea ca promotor al școlii românești de ultrasonografie, si mentor pentru numeroase generații de ecografiști. În tot acest timp s-a dovedit un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, cu o statură academică și morală de excepție, care nu a precupețit nimic în a dărui cunoștințe și a ajuta necondiționat pe colegi, în special pe cei tineri, în formarea lor ca specialiști în domeniul ecografiei. 

Numele Domnului Doctor Meclea este strâns legat de Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină și Biologie, al cărui membru fondator este. Activitatea sa a fost recompensată în 2014 la Timișoara cu Diploma de Excelenta și Placheta SRUMB – în semn de înaltă apreciere a meritelor și contribuției domniei sale în practica (sau domeniul) ultrasonografiei și în dezvoltarea acestei metode în România. În cadrul conferinței de ultrasonografie de la Târgu-Mureș din 2019, a susținut Conferința „Gheorghe Jovin” cu titlul: Astfel am început să practic ultrasonografia clinică, iar SRUMB i-a acordat Diploma de Excelență și medalia Gheorghe Jovin.

A plecat dintre noi o personalitate proeminentă, având o reputație profesională de necontestat, dar a plecat dintre noi și un coleg, un prieten drag și un OM.

Comitetul Director al SRUMB

In memoriam Profesor Dr. Aurel Văleanu

Dragi colegi, membri ai Societății Române de Ultrasonografie,

Cu multă tristețe anunțăm trecerea în neființă a Domnului Profesor Aurel Văleanu, medic primar Radiologie și Imagistică, membru fondator al SRUMB și Vicepreședinte al SRUMB în anii de început ai acesteia.

Domnul Profesor Aurel Văleanu a fost unul dintre fondatorii Școlii Românești de Ultrasonografie, unul dintre dascălii eminenți ai Radiologiei și Imagisticii Clujene și Orădene, un adevărat Profesor, care a format numeroase generații de ecografiști și radiologi. 

La începuturile ecografiei în România, erau doar câțiva Profesori formatori în Ultrasonografie. Unul dintre aceștia era Domnul Profesor Aurel Văleanu. Corectitudinea, energia, profesionalismul și abnegația Domnului Profesor au insuflat multor generații de medici, dorința de a practica ecografia, atunci o metodă nouă de diagnostic în țara noastră. Cei care l-au cunoscut și au participat la cursurile Domnului Profesor, au rămas pentru totdeauna cu amintirea vie a stilului direct și exact, incredibil de modest, dar enciclopedic, plin de imagini, exemple și comparații.

Domnul Profesor Aurel Văleanu va rămâne pentru totdeauna în sufletele noastre ca unul dintre marii dascăli ai Ultrasonografiei din România.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comitetul Director al SRUMB